A long horizontal view of the mountains and archipelago creates a direct visual connection between the surroundings and the exhibition, which is underlined by the rocks entering the building in multiple places. Not only will we be creating architecture in yet another remarkable landscape, but we will also take part in increasing the understanding of whales and preservation of marine life,” says Founder and Creative Director, Dorte Mandrup. Culture & Landmarks Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Ukraine. The curved roof becomes a new viewpoint that visitors and locals are invited to walk on. This makes it possible to create a large, inner column-free room. This pit-stop has made Andenes one of the best places in the world to spot whales and is the reason the attraction will be built there; on the edge of this magnificent underwater world. Read more ↓ Sundbyøster Hall II is an architectural 3-in-1 solution in one building, located in the district of Amager, Copenhagen. Thought as an experience in itself, the building offers diverse perceptions. From here you can overlook the archipelago, marvel at the midnight sun’s reflection in the ocean or the northern lights dancing over the sky. "Choosing a winner of the architectural competition has been a major challenge because we had several proposals of a very high quality. Um hierfür einen passenden Rahmen zu schaffen, entwarf die dänische Architektin Dorte Mandrup im Zuge eines Wettbewerbs „The Whale“: eine Walbeobachtungsstation mit Besucherzentrum. This remote location already has 50.000 yearly visitors and The Whale will significantly strengthen Northern Norway as a travel destination. Rendering by MIR 3 / 10 Der Entwurf des dänischen Architekurbüros Dorte Mandrup hat die Jury überzeugt. The parabolic form of the roof is defined by three high points on the site, and the foundation is informed by the landscape beneath it. The curved roof will be covered with stones that naturally patinate and underline the connection between the Norwegian landscape and the building. Entering The Whale. Located 185 miles north of the Arctic Circle on the island of Andøya, The Whale gives an unparalleled view of the rugged natural landscape and seaside. Dorte Mandrup's winning proposal will form the basis for the construction of the new building which is expected to open in 2022. "The Whale" in Norwegen: Aufgetaucht Im Wettbewerb hat der Entwurf des dänischen Architekturbüros Dorte Mandrup die Jury überzeugt. The surface of the roof is covered with natural, unworked stones from the area, and large windows opening towards the archipelago underline the connection between landscape and building. Dorte Mandrup's design beautifully integrates with the environment, as the rocky structure slowly emerges from the ground and gently slopes toward the seaside. In the spring of 2019, The Whale AS invited architecture companies to compete for the task to design a new attraction on the island Andøya in Northern Norway. Dorte Mandrup's winning proposal will form the basis for the construc-tion of the new building, which is expected to open in 2022. Facts Project name: The Whale Client: The Whale AS Typology: Cultural building Location: Andenes, Norway Gross floor area: 4.500 m2 Completion: Expected 2022 The project is developed by: Architect: Dorte Mandrup A/S With a supermarket on the ground floor, a sports hall on first and apartments on the top floor, Dorte Mandrup has created an undaunting bespoke solution for a dense and complicated city environment. Development of Dorte Mandrup’s The Whale is back on track following a historic discovery that left the future of the building’s site undecided. Culture & Landmarks La Brea Tar Pits, US. Out of 37 teams, four prequalified for the competition and on November 1st, 2019 Dorte Mandrup was announced as the winner. Inside The Whale a large space opens naturally towards the mountains and the sea. ”Det har været en stor udfordring at kåre en vinder af arkitektkonkurrencen, fordi vi fik flere forslag af meget høj kvalitet. the unobtrusive building rises gradually with … Encrusted as a cultural museum to celebrate and observe the whales and underwater wildlife. Das dänische Architekturbüro Dorte Mandrup hat den Designwettbewerb für die Gestaltung einer neuen Attraktion gewonnen. Jährlich kommen nach Angaben der Webseitevon Dorte Mandrup, die den Zuschlag für den Bau des Gebäudes bekommen hat, 50.000 Menschen hierher, um sich Wale anzugucken. situated by the edge of the ocean, dorte mandrup’s design grows out of the region’s dramatic landscape. “The whale is not a traditional museum of natural history, nor is it a conventional art museum or nature center. Zusammen mit Marianne Levinsen Landskab und JAC Studios, Thornton Tomasetti, Nils Øien und Anders Kold, wird Dorte Mandrup „The Whale“ auf der Insel Andøya bauen. Compared to many other places this far North, the gulf stream makes for a welcoming climate, while the rugged mountains and the vast ocean create a dramatic landscape - a landscape that continues below the surface of the water. Danish architect Dorte Mandrup’s ‘The Whale’ is an upcoming masterpiece set near the village of Andenes on the northern island of Andøya, Norway. The exhibition will curate a meeting between whale and human, nature and culture. the unobtrusive building rises gradually with … However, the project from Dorte Mandrup is a clear winner and meets the competition criteria in the best way. The Whale was designed by Dorte Mandrup in collaboration with Marianne Levinsen Landskab and consultants JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Niels Øien and Anders Kold. Through art and science a visit to The Whale will be a poetic exploration of different universes – below and above water – inspired by the whales' journey around the globe. Det danske arkitektteamet ble valgt i et uhyre sterkt felt med internasjonale toppnavn som Snøhetta, BIG – Bjarke Ingels og Reiulf Ramstad. Foto: The Whale, Dorte Mandrup A/S. Aus einer Shortlist von vier Teams haben sich Dorte Mandrup für die Gestaltung der arktischen Attraktion „The Whale“ im norwegischen Andenes auf dem nördlichsten Teil der Insel Andøya, rund 300 km nördlich des Polarkreises, durchgesetzt. Created by Copenhagen-based Danish architectural studio Dorte Mandrup, the building on the Island of Andøya will resemble a giant rock outcrop and is one of the best places on Planet Earth to watch whales from. In the spring of 2019, The Whale AS invited architecture companies to compete for the task to design a new attraction on the island Andøya in Northern Norway. With its structure of concrete and stone, The Whale – designed by Dorte Mandrup in collaboration with Marianne Levinsen Landskab – will be a centre dedicated to understanding of the whale and the conservation of marine life. Founder and Creative Director of the architectural practice Dorte Mandrup Arkitekter A/S that has approximately 60 employees. Dorte Mandrup vinner av arkitektkonkurransen. Nils Øien It is not a research facility or an educational institution. The Whale, Norway. So erscheint auch das Gebäude selbst wie ein gigantischer grauer Riese, … The exhibition will curate a meeting between whale and human, nature and culture. Andenes is placed on the northernmost part of the island Andøya, 300 km North of the Arctic Circle. Dorte Mandrup presents a design that respectfully ties the waterfront site with the ambitious goal to protect the marine environment and its wildlife through art, science, and architecture. The Whale, ein Gebäude, das mit Kunst, Wissenschaft und Architektur die Geschichte des Meerestiers erzählen soll, wird 300 km nördlich … 1620 Copenhagen V - Denmark. A small town located amid. Dorte Mandrup har designet en bygning, der vokser naturligt ud af landskabet. Email Address . A single curved concrete shell makes up the roof of The Whale. Dorte Mandrup’s concept for the Whale was selected in November 2019 as part of an international design competition. With an ambitious goal to combine architecture and a mission to protect marine life, The Whale will strengthen Northern Norway as a travel destination and create a positive ripple effect outward to other businesses in the north. Copenhagen-based architecture firm Dorte Mandrup was selected to design a building that shows appreciation for the Norwegian island of Andøya’s shore and marine ecosystems. Culture & Landmarks … situated by the edge of the ocean, dorte mandrup’s design grows out of the region’s dramatic landscape. Dorte Mandrup’s design for The Whale was chosen following strong competition from some of Europe’s biggest architects. Rugged mountain tops, lowland marshes and peats characterize Andøya, but compared to many other places this far North, the gulf stream makes for a welcoming climate for numerous migrating whales. Just a few sea miles from shore lies the deep-sea valley, Bleiksdjupa, where migrating whales pass by. A long horizontal view of the mountains and archipelago creates a direct visual connection between the surroundings and the exhibition, which is underlined by the rocks entering the building in multiple places. At the same time, the shape of the building provides a minimal surface area, compared to floor area and volume, which is favourable for both material and energy consumption. Competition win for new Arctic attraction “The Whale”. Large windows that open toward the archipelago underline the connection between landscape and building and create a visual connection between the exhibition spaces and the vast natural surroundings. Norway’s Vesterålen islands are often ignored by visitors in … MIR/Dorte Mandrup. THE WHALE museum and whale-watching facility by Dorte Mandrup Architects grows from the ground dissolving the lines between architecture and Norway’s Arctic wilderness while inviting to discover the fabled creatures through art, science and architecture. Dorte Mandrup’s winning proposal will form the basis for the construction of … A journey where boundaries are not defined by nationality or drawn by culture. Vesterbrogade 95A, 4th floor The practice is based in Copenhagen, Denmark and is behind several internationally acclaimed buildings. A small town located amid dramatic landscapes – both above and below the ocean’s surface. As with the Wadden Sea Centre in Ribe and the Icefjord Centre in Ilulissat, the building doesn’t simply fit into the landscape – it enhances its character and adds a complementary element. By using this parabolic form, the structure effectively transmits the forces to three support points in the corners of the building. The Whale is located on the Norwegian Island of Andøya which is known for its incredible views of the seaside and proximity to common paths of migrating whales. It beat out entries by 37 other teams, including renowned architecture studios such as BIG and Snøhetta. Dorte Mandrup to design The Whale, an Arctic attraction in Andøya, Norway The Whale - rising out of the stunning landscape of Norway - is a cultural museum to observe whales and the underwater wildlife, under the mystical Arctic northern lights. Education & Workspace Culture & Landmarks Thy National Park Center, Denmark. 'The Whale', the winning design for the new visitor center on Andøya in northern Norway. The ambitions for the new building are high, and a visit to The Whale should be an unforgettable part of a stay on Andøya – a place that augments the monumental experience of nature and the landscape. Situated by the edge of the ocean The Whale will grow out of the dramatic Norwegian landscape. Out of 37 teams, four prequalified for the competition and on November 1st, 2019 Dorte Mandrup was announced as the winner. It is frequently visited by migrating whales, making Andenes one of the best places in the world to see this fabled animal up-close. Subscribe to our newsletter. A tidepool, a campfire and stepping-stones invite visitors to explore the surroundings in-depth and underline the connection between the building and the surrounding nature. The shape is aerodynamic, meaning that no negative turbulence effects will occur, and snow build-up will be minimized. The form of the roof is defined by three high points on the site, and the foundation is influenced by the landscape beneath it. Dorte Mandrup has released visuals of The Whale, a viewpoint for whale watching that will resemble a giant rock outcrop within the Arctic Circle on the northern coast of Norway.. As a result of this curvature, one can achieve relatively long spans while minimizing material use, resulting in an economical and sustainable design. Anders Kold The Whale rejser sig som en blød bakke på den stenede kyst – som havde en kæmpe løftet jordskorpen og skabt et hulrum nedenunder. Dorte Mandrup Arkitekter ble fredag 1. november presentert som vinneren av den internasjonale arkitektkonkurransen om å få utforme The Whale på Andenes. “Located this far North, Andøya is a unique place and The Whale an extraordinary project. AT Plan & Arkitektur, Wadden Sea World Heritage Center, Netherlands, Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Ukraine, Karlskrona Culture House and Library, Sweden, Trilateral Wadden Sea World Heritage Partnership Center, Germany, on the tip of the island Andøya lies Andenes. Danish architecture practice Dorte Mandrup, together with Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien and Anders Kold, has won an international competition to design a new attraction landmark for The Whale in Andenes, Norway.. Created for a unique landscape, “The Whale” was designed as an extension of the natural site, rising physically like a hill. 300 km North of the Arctic Circle, on the tip of the island Andøya lies Andenes. Just a few sea miles from shore a deep-sea valley unfolds. Education & Workspace Culture & Landmarks Conditions - Venice Biennale Exhibition. Visitors and locals are invited up to walk on the roof and have an unspoiled view at the ocean, the mountains, the midnight sun or the northern lights’ dancing on the sky. JAC Studios The Danish architect won an international competition to design The Whale. “Right here on the edge of the ocean, we will be making a mark in a magnificent and ancient landscape. Dorte Mandrup, together with Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien and Anders Kold have been announced winner of the international competition to design the new Arctic attraction, The Whale, in Andenes, Norway. The new Arctic attraction, The Whale, tells the story of the big inhabitants of this underwater world, rising as a soft hill on the rocky shore – as if a giant had lifted a thin layer of the crust of the earth and created a cavity underneath. The winners of the international competition promoted by The Whale AS for New Arctic attraction have been announced: the Danish architecture studio Dorte Mandrup A/S – together with Marianne Levinsen LAndskab and the consultants JAC Studios, Thornton Tomasetti, Nils Øien and Anders Kold – will build The Whale, actually looking like the gigantic mammal’s tail. Vesterbrogade 95A, 4th floor With this fantastic proposal, we have what it takes to create a world class attraction," Børre Berglund, CEO of The Whale AS and head of the jury for the architectural competition. source The Whale Ab 2022 werden es wohl noch mehr Touristen und auch Einheimische werden, denn zu erwarten ist, dass auch das neue Gebäude ein Anziehungspunkt sein wird. August 25, 2020. architecture arctic dorte mandrup Landscape marine Museum norway sustainable whale. by Jincy Iype Published on : Mar 23, 2020 Dissolving Lines Between Landscape and Building. Development had been recently halted when an ancient Viking mound was discovered at the site, reports My Modern Met. It is poetic and low-key and at the same time a very exciting and unusual building. We look forward to working with Dorte Mandrup to realize The Whale in Andenes. It rises naturally as a soft hill on the rocky shore as if a giant has lifted a thin layer of the crust of the earth and created a cavity underneath. This opportunity comes with a great responsibility, which is extremely motivating and inspiring,” she adds. Instead, it seeks to combine the best of these places, and merge it into something entirely new.” Images credit Dorte Mandrup. Dorte Mandrup, Founder and creative director of Dorte Mandrup A/S. The other teams that participated in the competition were BIG, Snøhetta and Reiulf Ramstad. Marianne Levinsen Landscape The Whale is expected to open in 2022 and was designed by Dorte Mandrup in collaboration with Marianne Levinsen Landskaband consultants JAC … Eindrucksvoll erhebt sich "The Whale" … This pit-stop has made Andenes one of the best places in the world to spot whales and is the reason the attraction will be built there; on the edge of this magnificent underwater-world. The building will house exhibition spaces, offices, a café, and a store. Culture & Landmarks Karlskrona Culture House and Library, Sweden. 1620 Copenhagen V - Denmark. The landscape surrounding The Whale is essential for the shape of the building. Das dänische Architekturbüro Dorte Mandrup hat den internationalen Wettbewerb für den Entwurf der neuen Attraktion „The Whale“, 300 km nördlich des Polarkreises in Norden Norwegens, gewonnen. Dorte Mandrup has released visuals of ‘The Whale’, a new Arctic attraction in Andenes, on the island Andøya, Norway. The building will house exhibition spaces, offices, a café and a store, and around the attraction a carefully planned web of paths, platforms and viewpoints highlight the landscape. Thornton Tomasetti Dorte Mandrup presents a design that respectfully ties the waterfront site with the ambitious goal to protect the marine environment and its wildlife through art, science, and architecture. 20 Millionen Euro soll der Bau kosten. Dorte Mandrup-Poulsen (born 28 July 1961) is a Danish architect. Inside The Whale a large space opens naturally towards the mountains and the sea.